Κρήτη: Eνοικιαζόμενα με σεβασμό στη φύση

2014-08-22 16:28

Όταν η δόμηση σέβεται την φύση και την παράδοση,το αποτέλεσμα σε ανταμείβει τόσο ηθικά όσο και οικονομικά.Ο οικισμός 'Ασπρος Ποταμός στην Κρήτη εγκαταλελειμμένος από χρόνια,η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση,το μεράκι για τη δημιουργία καταλυμάτων υψηλής αισθητικής  και ποιότητας,στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία ενός συγκροτήματος 10 οικίσκων που σήμερα αποτελούν αγαπημένο και περιζήτητο προορισμό πολλών τουριστών.Για το σκοπό αυτό  οι οικίσκοι  αναστηλώθηκαν με το πάντρεμα  μεθόδων του άλλοτε, με χρήση ντόπιων υλικών,πέτρα και χώμα,που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αλλά και τη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων - κρεβάτια, καναπέδες, ντουλάπια κουζίνας,-φωτισμός με λάμπες παραφίνης και κεριών για τους οικίσκους ,αλλά και σύγχρονων όπως η χρήση φωτοβολταικών συστημάτων για τη λειτουργία των φωτιστικών του κήπου,της κουζίνας και του ψυγείου,των μπάνιων και των φωτιστικών πάνω από τα κρεβάτια.

Η αρχική τους μορφή διατηρήθηκε αναλλοίωτη....  " πετρόχτιστα κρεβάτια, βράχοι που ξεπροβάλλουν από παντού μέσα στα σπιτάκια, οροφές με δοκάρια,καλάμια  και χώμα για μόνωση, συνθέτουν το σκηνικό που μοιάζει πραγματικά βγαλμένο από άλλη εποχή.
Τα σπιτάκια είναι ουσιαστικά χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο,ενώ είναι  xαρακτηριστικό  ότι σε πολλές περιπτώσεις η οροφή του ενός είναι και... βεράντα του άλλου. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι γεμάτο κληματαριές, ελιές και λουλούδια ενώνει μεταξύ τους τα 10 σπιτάκια δίνοντας την αίσθηση στους επισκέπτες ότι μένουν σε  ένα παραδοσιακό χωριό της νοτιοανατολικής Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το χώρο υποδοχής, ηλεκτρικό δεν υπάρχει σε κάνενα από τα σπιτάκια. Ο κύριος φωτισμός των σπιτιών, γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά, ενώ δεν υπάρχουν πρίζες. Οι χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι λύνουν το θέμα της θέρμανσης και της δροσιάς το χειμώνα και το καλοκαίρι αντίστοιχα, αφού και στις δυο εποχές λόγω του πάχους τους η θερμοκρασία διατηρείται σε ιδανικά επίπεδα.

 

 

 

Όσον αφορά το ενεργειακό η γενικότερη λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το φωτοβολταϊκό σύστημα που είναι εγκαταστημένο εκεί, μάλιστα, έχει κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για την Ελλάδα και χάρη σε αυτό το σύστημα λειτουργούν τα φώτα του κήπου, τα φώτα για διάβασμα πάνω από τα διπλά κρεβάτια, το φως στα μπάνια, και τα ψυγεία στις κουζίνες των σπιτιών.  Στο χώρο υποδοχής μπορούν οι επισκέπτες να φορτίζουν οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, ενώ εκεί υπάρχει βιβλιοθήκη και ίντερνετ.


 

 

 

 

 

 

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

Πηγή:Το ποντίκι web