Σπίτι με πισίνα στο άπειρο στην Τήνο

2014-09-29 19:07

   Το σπίτι που σχεδιάστηκε από το γραφείο του  αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη στο νησί της Τήνου έχει στην οροφή του μία πισίνα στο άπειρο, infinity pool .

Mirage από Kois Associated Architects

Σχεδιασμένο για το βραχώδες έδαφος της νοτιοδυτικής ακτής του νησιού,το σπίτι "mirage"βασίζεται στην ιδέα «μίας αόρατης όασης"όπου οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν την πανοραμική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, χωρίς να εγκαταλείψουν την ιδιωτική τους ζωή.

Mirage από Kois Associated Architects

Η ομάδα αποφάσισε να υπογειοποιήσει τμήμα του κτιρίου στο έδαφος και στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μεγάλο υπαίθριο καθιστικό μπροστά. Αυτά όλα θα είναι προστατευμένα κάτω από την πισίνα του τελευταίου ορόφου,η οποία λειτουργεί σαν ένας τεράστιος καθρέφτης που θα βοηθήσει στο καμουφλάζ του κτιρίου στο περιβάλλον του.

Mirage από Kois Associated Architects

"Μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των πελατών μας», ήταν η προβολή και προστασία της ιδιωτικής ζωής ".... "Στην αρχή ήμασταν απασχολημένοι με την έννοια της αφάνειας. Στην ερώτηση « Πώς μπορείτε να κάνετε ένα κτίριο να εξαφανιστεί; ». Η απάντησή μας ήταν να μιμείται τα στοιχεία του τοπίου."

Mirage από Kois Associated Architects

"Το οπτικό αποτέλεσμα το καθρέφτισμα της πισίνας σε συνδυασμό με την έννοια της αφάνειας έφερε στο μυαλό το οπτικό φαινόμενο του αντικατοπτρισμού, από το οποίο το έργο ονομάστηκε," είπε ο αρχιτέκτονας Πατσιαούρας.

Mirage από Kois Associated Architects

Ξερολιθιές θα περιβάλλουν τμήματα του εσωτερικού και θα πλαισιώνουν την είσοδο του κτιρίου. Αυτά είναι σχεδιασμένα με αναφορές στους παραδοσιακούς τοίχους που μπορούν να εντοπιστούν σε όλο το γραφικό νησιώτικο τοπίο. «Τα στοιχεία που αναδύονταν από την φαντασία μας -εξήγησε-ήταν οι γραμμικές κατασκευές γυψοσανίδας που συνθέτουν το τοπίο και οι διάσπαρτες δεξαμενές νερού από σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς."

Mirage από Kois Associated Architects

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να προσθέσει τοίχους χωμένους στη γη στο πίσω μέρος του κτιρίου,προκειμένου τα στρώματα της βλάστησης να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός δροσερού εσωτερικού περιβάλλοντος.Το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα φυσικό πλάτωμα επιτρέποντας μία απλή μονώροφη διάταξη. Αυτό θα περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και ξεχωριστή κουζίνα, καθώς και το υπαίθριο καθιστικό.

Mirage από Kois Associated Architects


Περιγραφή του έργου από  τον αρχιτέκτονα Κόη και την ομάδα του.                         

 Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά τους.Γνωστή ως το νησί της Παναγίας, η Τήνος είναι το μεγαλύτερο προσκυνηματικό κέντρο στην Ελλάδα. Στο τοπίο της απόκρημνοι, βραχώδεις λόφοι γεννούν περισσότερα από 40 χωριά, όπως μαρμάρινα θραύσματα του αρχαίου αγάλματος διάσπαρτα στους λόφους. Το νησί φημίζεται για την παρθένα αρχιτεκτονική του,τα γραφικά χωριά του και τα όμορφα τοπία.Περισσότερες από χίλιες εκκλησίες  βρίσκονται στις πλαγιές και τις κορυφές των λόφων, χίλιους ή και περισσότερους περιστεριώνες, ενώ τα αριστουργήματα της τοπικής αρχιτεκτονικής και δεκάδες εγκαταλελειμμένοι ανεμόμυλοι βρίσκονται στις ρεματιές και τις κοιλάδες της. Ο τόπος είναι γεμάτος από εκατοντάδες χιλιόμετρα ξερολιθιάς που καθιστούν το τοπίο μοναδικό.

Mirage από Kois Associated Architects

Έννοια διάγραμμα

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα απότομο επικλινές βραχώδες οικόπεδο με νότιο προσανατολισμό, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Η πλαγιά προσφέρει προστασία από τους ανέμους και ένα φυσικό πλάτωμα που από την αρχή είχε αναγνωριστεί ως η βέλτιστη θέση για την κατοικία,  καθώς θα ελαχιστοποιηθεί η επίπτωση στο τοπίο λόγω της ανασκαφής. Είναι μια δομή ενός επιπέδου και έχει μια επιφάνεια 198 τετραγωνικά μέτρα. Η τοποθεσία επιτρέπει να επωφελειθείς από την υπέροχη και πανοραμική θέα του τοπίου και την θαλασσογραφία.         Η προσέγγισή μας στο πρόγραμμα ήταν δωρικού ρυθμού. Μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά και τα προγραμματιστικά στοιχεία, για να διατηρήσουν μια άνετη διαμονή ενσωματώθηκαν στο σχεδιασμό.

Mirage από Kois Associated Architects
Τοπογραφικό 

Ο στόχος μας ήταν να ενσωματωθεί το κτίριο μέσα στο τοπίο σαν να ήταν μέρος του ζωτικού χώρου.Καλύπτεται από μια πισίνα χωρίς σκελετό που παράγει ένα οπτικό εφέ του νερού που εκτείνεται προς τον ορίζοντα, εξαφανίζεται και  συγχώνευται με τη θαλασσογραφία. Από απόσταση ειδικά αν δεις  την πορεία της προσέγγισης, από υψηλότερο σημείο του εδάφους, το μόνο ορατό χαρακτηριστικό του σπιτιού είναι η θάλασσα σαν επιφάνεια της πισίνας. Το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, το έναστρο νυχτερινό ουρανό. Το mirroring πισίνα του νερού τοποθετείται προσεκτικά στο τοπίο θυμίζει μνήμες του οπτικού φαινομένου του αντικατοπτρισμού από την οποία το έργο πήρε το όνομά του.

Mirage από Kois Associated Architects

Σχέδιο της στέγης

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά από την περιοχή  για να κάνουν το σπίτι να εξαφανίζεται μέσα στο τοπίο  και δανείστηκαν τοπικές τεχνικές ,πως το χαρακτηριστικό ξηράς δόμησης που βρίσκονται σε αφθονία στο νησί. Αυτή η τεχνική εφαρμόστηκε με μικρές τροποποιήσεις στους τοίχους των ανάχωμάτων σε κάθε πλευρά του όγκου της πισίνας. Τα τοπικά υλικά έχουν χαμηλή επίπτωση στο περιβάλλον και είναι πολύ αποτελεσματικά ως μονωτικά υλικά. Οι πίσω τοίχοι είναι φτιαγμένοι από  γη και έχουν στρώματα της βλάστησης που ρυθμίζει τη θερμοκρασία και δροσίζει το περιβάλλον μέσω της εξάτμισης. Η υποκριτική πισίνα, roof παρέχει θερμική μόνωση και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα μετάδοσης.

Mirage από Kois Associated Architects
Κάτοψη ορόφου

 

Mirage από Kois Associated Architects

αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης

Κύριος Υπεύθυνος: Νίκος Πατσιαούρας
Η ομάδα σχεδιασμού: Φίλιππος Μανωλάς, Gaby Μπάρμπας, Γιαννάκης Κωνσταντίνος
Mirage από Kois Associated Architects

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com/dezeen