Ένα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο στην Ιταλία

2015-05-28 10:58

Trullo_DT_01

O aρχιτέκτονας Luca Zanaroli από την Emilia  Romagna της Ιταλίας μόλις ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός μικρού- trullo Σαρακηνών- (τοπική αγροτική κατοικία) στην ύπαιθρο του Ostuni, στην Απουλία της νότιας Ιταλίας. Ο πελάτης είχε αγοράσει ένα κομμάτι γης με ελιές και αμυγδαλιές, και το trullo σχεδόν στην είσοδο του ακινήτου που είχε αφεθεί σε κατάσταση εγκατάλειψης, με μια παρακείμενη δομή (υπόστεγο), εκ των οποίων μόνο ένα μέρος των εξωτερικών τειχών παρέμειναν.

Το έργο επικεντρώθηκε στην ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και τη δυνατότητα επέκτασής τους,πρός τον σκοπό αυτό τα
υπάρχοντα κτίρια  συνδέονται μεταξύ τους επιτυγχάνοντας  τον τριπλασιασμό της ήδη υπάρχουσας δομής (αρχικά ακριβώς κάτω των 40 τετραγωνικών μέτρων) και την δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων υπνοδωματιων.

Ο Luca Zanaroli λέει "Η πρόθεση ήταν να αποφευχθεί η προσθήκη κτιρίου που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην υφιστάμενη δομή, το σχήμα και τη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο, την οποία θα ήθελα να κρατήσω ανέπαφη, σαφώς καθορισμένη και αναγνωρίσιμη. Ήθελα να αποφευχθεί , στο μέτρο του δυνατού, να διαταραχθεί η ισορροπία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κενών και γεμάτων, μεταξύ της μάζας και του αέρα που  δημιουργήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στο χρόνο. Με άλλα λόγια η νέα δομή  δεν προορίζεται να "πνίξει" το παλιό., το αντίθετο μάλιστα, από τη σύνδεση της με αυτό, από τη μία πλευρά βρίσκει την οργανική ολοκλήρωσή της και από την άλλη, ολοκληρώνεται «μέσα από την αντίθεση της». Με την αλλαγή της αντίθεσης μεταξύ της υπάρχουσας δομής και τα περίχωρά της, θα ήθελα να αναδείξω εκείνες τις λεπτομέρειες που διαφορετικά  δεν θα είχαν εκτιμηθεί ή θα ήταν δύσκολο να διαβαστούν. Ως εκ τούτου, κοίταξα για μια γλώσσα  ουδέτερη και απλή όσο το δυνατόν, αν και  αρκετά διαφορετική, για να καθοριστούν οι νέες ποσότητες. Ως "μεντεσέ" ανάμεσα στο παλιό και το νέο κτίριο, χρησιμοποιείται κτίριο με στοιχειώδη μορφή που ελαφρώς έχει αποσυρθεί και μειωθεί, πράγμα που θα επιτρέψει στις αρχαίες πέτρες του τοίχου με τις οποίες το νέο κτίριο είναι μπολιασμένο να "αναπνέουν", χρησιμοποιώντας μεγάλα κενά και μεγάλα ανοίγματα. Ενώ η συνειδητή αντίθεση οπτικά και στυλιστικά σπάει με το παρελθόν, η ομοιογένεια και η συνέχεια των υλικών και των χρωμάτων των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών, και τα μονοπάτια κάνουν το υγρό χώρο να ενισχύει τις μεταπτώσεις μεταξύ των διαφόρων φορέων, στυλ και γλώσσες. "

Οι εσωτερικές επιφάνειες, τόσο τα δάπεδα όσο και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με κονίαμα, συνδέουν τους διαφορετικούς όγκους και ταυτόχρονα αντανακλούν απαλά το άφθονο φυσικό φως που εισέρχεται από το νότο.Ο εσωτερικός σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από την επιλογή του να «μολύνουν» την αγροτική ατμόσφαιρα με τη χρήση χρωμάτων και υλικών όπως φύλλα σιδήρου (χωρίς θεραπεία και οξειδωμένα) που χρησιμοποιούνται για τα ουδέτερα και ελάχιστα ντουλάπια κουζίνας, τα οποία ταιριάζουν αρμονικά στο περιβάλλον χωρίς να αλλοιώνουν την αρχική τους ποιότητα και χαρακτηριστικά, αλλά αυξάνοντας τα. Τα έπιπλα είναι ελάχιστα ,αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κτιρίου και ταιριάζουν απόλυτα με την αρχιτεκτονική. Τα αντικείμενα, όλα τοπικά χειροποίητα , είναι το αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας που διεξάγεται από τον αρχιτέκτονα Zanaroli στο τοπικό έδαφος .                                                                                                                                                                                                                

                                                                                                                            Φωτεινή Παπακωστοπούλου

                                                                                                                            πηγή :archilovers

 
Luca zanaroli: ανακαίνιση των Σαρακηνών trullo
 

Trullo_DT_02 Trullo_DT_03 Trullo_DT_04

Trullo_DT_05 Trullo_DT_06 Trullo_DT_07 Trullo_DT_08 Trullo_DT_09 Trullo_DT_10

 

Trullo_DT_11 Trullo_DT_12 Trullo_DT_13 Trullo_DT_14 Trullo_DT_15 Trullo_DT_16

Trullo_DT_17 Trullo_DT_18 Trullo_DT_19 Trullo_DT_20 Trullo_DT_21 Trullo_DT_22 Trullo_DT_23 Trullo_DT_24 Trullo_DT_25                                                  Photos courtesy of Max Zambelli

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com /design therapy