Γυάλινη προσθήκη αλλάζει ένα παλιό αρχοντικό στη Χάγη

2015-08-31 23:03

10

Οι BBVH Architecten, με έδρα το Rotterdam, υπογράφουν την ανακαίνιση και την γυάλινη προσθήκη σε αυτό το παλιό αρχοντικό στη Χάγη.

 

1


Όταν οι πελάτες των BBVH Architecten αγόρασαν αυτό το αρχοντικό, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κοντά στην παραλία της Χάγης, δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια συντήρησης ή ανακαίνισης της κατοικίας για δεκαετίες.

Οι σχεδιαστές έπρεπε να επέμβουν με τέτοιο τρόπο στο κτίριο, ώστε να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν παλιά αντικείμενα αξίας, ενώ ταυτόχρονα να βελτιώσουν τους χώρους και την επικοινωνία με τον κήπο.

 

15

Η κύρια παρέμβαση που έγινε ήταν μία γυάλινη προσθήκη και επέκταση του σπιτιού προς την πλευρά του κήπου.Η επέκταση έχει συνολικό αποτύπωμα επιφάνειας 14 m². Όμως η επίδραση που έχει στη λειτουργία και άνεση του καθιστικού είναι τεράστια.Το φυσικό φως εισέρχεται ανεμπόδιστα στο καθιστικό που πλέον έχει και καλύτερη θέα προς τον κήπο.

2

3

4ον

Στον πρόσθετο χώρο που δημιουργήθηκε, ο οποίος βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο επίπεδο από το  επίπεδο του καθιστικού και το επίπεδο του κήπου, τοποθετήθηκε η τραπεζαρία, σε άμεση επικοινωνία με την κουζίνα.Η επέκταση έχει πρόσβαση σε μία βεράντα ή οποία οδηγεί με σκαλιά προοδευτικά στον κήπο.

7

Η προσθήκη αποτελείται από laminated, δομικό κρύσταλλο και η οροφή έχει άνοιγμα πάνω από 3.5m.Η επιλογή του γυαλιού ως το κύριο υλικό της προσθήκης είναι αρκετά μελετημένη, καθώς δίνει τη μέγιστη διαφάνεια, η οποία επιτρέπει τη θέα και το φυσικό φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα η επίδραση που έχει στην αισθητική της πίσω όψης είναι μηδαμινή.

5 6
8

9
11

12

13

14

                                                                                                                          Photos courtesy of BBVH Architecten and Luuk Kramer

 

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com/ Design Therapy