Σπίτι στο Αμμούδι Ζακύνθου,από την Κατερίνα Βαλσαμάκη

2016-05-18 16:18
 
 
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (1)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (2)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (3)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (4)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (5)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (6)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (7)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (8)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτεκτόνων (9)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (10)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (11)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (12)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (13)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (14)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (15)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (16)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (17)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (18)

Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Αρχιτέκτονα Κατερίνα Βαλσαμάκη:

 Το σπίτι βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του νησιού της Ζακύνθου, στο χωριό Αμμούδι ,που σημαίνει αμμώδη παραλία, και πήρε το όνομά του από τη μικρή παραλία μπροστά από το χωριό. Έχει σχεδιαστεί ως ένα σπίτι διακοπών για μια οικογένεια τριών ατόμων και τους επισκέπτες τους ,αλλά ο σχεδιασμός είναι αρκετά ευέλικτος ώστε στο μέλλον να χρησιμεύσει ως μόνιμη κατοικία .

Η περιοχή περιλαμβάνει κυρίως ξενοδοχεία χτισμένα μέσα στο πανέμορφο φυσικό τοπίο δίπλα στη θάλασσα.  Το 2,5 στρεμμάτων οικόπεδο που έχει ακανόνιστο σχήμα και ομαλή κλίση, βλέπει προς τα δυτικά σε δημοτική οδό χαμηλής κυκλοφορίας,ενώ προς τα ανατολικά ανοίγει μέχρι τη θάλασσα .Το οικόπεδο είναι κατάφυτο κυρίως στα όρια του όπου τα δέντρα και τα αμπέλια δημιουργούν έναν ιδιωτικό κήπο "privategarden".

Ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση του κτιρίου στο γύρω τοπίο της χαμηλής βλάστησης, αμπέλια και ελιές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι όλες οι σημαντικές περιοχές του σπιτιού έχουν θέα τη θάλασσα. Αυτή η παράμετρος, υπαγόρευσε μία κυρίως γραμμική διάταξη, όπου οι χώροι διαβίωσης έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο ενώ οι περιοχές ύπνου βρίσκονται εκατέρωθεν του κεντρικού χώρου. Η θέση, ο προσανατολισμός και το ύψος του κτιρίου το καθιστούν σχεδόν αόρατο από το δρόμο, ενώ ανοίγει εντελώς προς τη θάλασσα.

Το σπίτι αποτελείται από τρία τμήματα χαμηλού όγκου ακολουθώντας την ήπια φυσική κλίση του χώρου και το ύψος του αυξάνεται σταδιακά από το δρόμο μέσα στο οικόπεδο. Η σύνθεση αυτή μειώνει τον αντίκτυπο του όγκου της οικοδομής,για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, δεδομένου ότι η μεγάλη σύνθεση του σπιτιού ποτέ δεν γίνεται αντιληπτή με τη μία.Στο χαμηλότερο τμήμα νοτιοδυτικά, κοντά στο δρόμο, είναι ενσωματωμένη η πέργκολα  που ορίζει την είσοδο και συνδέει, επίσης, όλα τα τμήματα .Η πασαρέλα εκτείνεται νοτιοδυτικά παράλληλα με την πρόσοψη  μέσα από μία ημι- σκεπαστή αυλή στην είσοδο του σπιτιού. Η αυλή λειτουργεί ως μέρος του κήπου και είναι άμεσα προσβάσιμη από το γραφείο / δωμάτιο.

Ο κύριος-κεντρικός όγκο, που φιλοξενεί το καθιστικό και τους κοινόχρηστους χώρους, ανοίγει μέσα από τα μεγάλα τζάμια των παραθύρων προς τη θάλασσα και τον κήπο στην ανατολική  πλευρά και στην αυλή και τον κήπο της ελιάς στη δυτική. Οι εσωτερικοί χώροι οπτικά είναι σαν επέκταση της κατασκευή της πέργκολας. Η διαφάνεια των παράλληλων επιφανειών των υαλοπινάκων, που καταλαμβάνει ολόκληρο το ύψος του χώρου, ενισχύει την οπτική διαπερατότητα και εξαλείφει τα όρια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού.  Όλοι οι εσωτερικοί χώροι διαβίωσης μπορούν να μετατραπούν σε ένα μεγάλο υπαίθριο σκεπαστό χώρο όταν ανοίγουν οι συρόμενες γυάλινες επιφάνειες ,σε πλήρη επαφή με τη φύση και τις αλλαγές του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και του έτους. Η χωρική συνέχεια ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την ομοιόμορφη διαστρωμάτωση των πλακιδίων δαπέδου από το εσωτερικό προς το εξωτερικό.

Εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, σκιεροί ή ανοιχτοί  αποτελούν τρεις ενότητες σε σχέση με τις λειτουργίες του σπιτιού, με την έκφραση του βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής και τον προσανατολισμό. "

Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (19)
Σπίτι στη Ζάκυνθο από την Κατερίνα Βαλσαμάκη Αρχιτέκτονες (20)

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com /homedsgn