Μονοκατοικία στο Μερκοβούνι Αρκαδίας

2015-07-07 11:24

 

Το έργο βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού Μερκοβούνι, Αρκαδίας σε επικλινές οικόπεδο.

 

Η ιδέα
Το έργο βρίσκεται εκτός των ορίων του οικισμού Μερκοβούνι, Αρκαδίας. Το οικόπεδο είναι επικλινές. Η είσοδος τοποθετείται στην ψηλότερη στάθμη του.

 

Αντίθετα, η κατοικία χωροθετείται σε χαμηλότερη στάθμη, ακολουθώντας την ιδέα της ομαλής ένταξης των κτιριακών όγκων στη γη και την αποφυγή έντονων εξάρσεων. Τα δώματα σχεδιάζονται ως όψεις που αναδύονται από το έδαφος.

Το κτήριο αποκαλύπτεται σταδιακά στον περιπατητή κατά την κίνησή του. Η τσακισμένη στέγη διαμορφώνει την ημιυπαίθρια είσοδο στο σπίτι.

 

Δομή των κτιριακών όγκων:
Η κατοικία καλύπτει 185 τμ, ενώ η καθαρή της δόμηση είναι 135 τμ. Οι λειτουργίες της κατανέμονται σε δυο διακριτούς όγκους, διατεταγμένους σε σχήμα Τ.

 


Κάτοψη ισογείου


Κάτοψη υπογείου


Κάτοψη δωμάτων


Δυτική όψη

 

Στον  πρώτο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα ενώ στον  δεύτερο, τα υπνοδωμάτια και λουτρά.

Ο διαμπερής άξονας κίνησης στην κατοικία ακολουθεί τον  άξονα  Βορά- Νότου, διασχίζει εγκάρσια τον κτιριακό όγκο των κοινόχρηστων χώρων και κατά μήκος τον όγκο των ιδιωτικών χώρων. Ο άξονας της βασικής κίνησης είναι παράλληλος στις υψομετρικές καμπύλες του εδάφους. Αντίθετα η κίνηση προς τη θέα και την ύπαιθρο σχεδιάζεται κάθετα σε αυτόν. 

Αναφορές
Μια επιπλέον απαίτηση των ιδιοκτητών εκτός από την ομαλή ένταξη  στο περιβάλλον, ήταν και η υλικότητά του με κύριο υλικό κατασκευής την πέτρα. Έτσι επιλέξαμε τη συσχέτιση του νέου κτιρίου,  με το κοντινό «Ξενία» της Βυτίνας (αρχιτέκτων: Κ. Μπίτσιος, 1965).

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Μιχαλοπούλου και Αντώνης Τουλούμης
Επιφάνεια Οικόπεδου: 2200 τμ
Συνολική επιφάνεια κύριων χώρων (μαζί με τοίχους): 185 τμ
Καθαρή Δόμηση: 135 τμ
Ημιυπαίθριοι: 20 τμ
Υπόγεια: 100 τμ

Ιδιοκτήτες: Ηλίας Ντζόιδος και Αικατερίνη Λαγοδήμου
Χρόνος μελέτης 2010

https://youtu.be/6571t586u_Y

 

 
Φωτεινή Παπακωστοπούλου
 
zontanevotospitimou.com /GreekArchitects.gr