Κατοικία Sperone από Studio Metrocubo

2015-07-21 14:15

 

      To σπίτι Sperone είναι μια ιδιωτική κατοικία που σχεδιάστηκε από Studio Metrocubo το 2014 και βρίσκεται στο Novigrad, Κροατία .

Σπίτι Sperone από το Studio Metrocubo (1)

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (4)

 


Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (6)

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (7)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (13)
 
Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (12)
Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (15)
 
Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (14)


 
Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (17)Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (16)
 
 
Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (18)

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (19)

 

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (20)

Σπίτι Sperone από Studio Metrocubo (21)

 

"Η κατοικία Sperone βρίσκεται στην παλιά πόλη της Novigrad (Κροατία), μέσα στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, στην ακτή της Αδριατικής θάλασσας.Ιστορικά η συγκεκριμένη θέση είναι γνωστή ως τα κελάρια κρασιού της πόλης,ή  Sperone από το όνομα της ντίσκο που υπήρχε  στο σημείο και που στη συνέχεια αφαιρέθηκε εντελώς. Η επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν να χτίσει ένα πολυτελές σπίτι διακοπών 5 αστέρων σε εξαιρετικά ελκυστική τοποθεσία. Το σπίτι διαθέτει 4 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κέντρο ευεξίας και εσωτερική πισίνα, και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών.Ο όγκος του σπιτιού ορίζεται πλήρως από τα γύρω κτίρια: στην ανατολική και νότια πλευρά με τα τείχη της παλιάς πόλης, από τα δυτικά με κήπο της πόλης και την παραλία και από την βόρεια πλευρά με τις γειτονικές κατοικίες. Η εξωτερική άκρη του σπιτιού ακολουθεί τα σύνορα του οικοπέδου για να μεγιστοποιηθεί η χρήση της περιορισμένης επιφάνειας του.Η βασική ιδέα του σπιτιού προκύπτει από την επιθυμία για αξιοποίηση του πλαισίου θέση, έτσι ώστε η νέα αρχιτεκτονική που τίθεται στο παρασκήνιο  της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τονίζεται σε όλα τα μέρη της. Αυτό δημιούργησε μια συμβίωση του παρελθόντος και του παρόντος, πέτρινους τοίχους με εντυπωσιακές πολεμίστρες (merlatura) στην κορυφή να αναμειγνύονται με τις σύγχρονες οικιστικές λειτουργίες μέσα στο σπίτι. Στη δυτική πλευρά η πέτρινη πρόσοψη είναι μια επέκταση του υφιστάμενου τμήματος του πέτρινου τοίχου. Η νότια πρόσοψη, όπου υπάρχει ένα διάλειμμα στα τείχη της πόλης, αναδύεται εντελώς μέσα από μία γυάλινη μεμβράνη που δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού.Το βόρειο τμήμα του σπιτιού είναι εντελώς κλειστό και συνδέεται με το γειτονικό κτίριο.Η επίπεδη στέγη ακολουθεί τη γραμμή των παλαιών τειχών της πόλης και τις πολεμίστρες.

Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργήσουν μια σειρά από οπτικές εμπειρίες που δημιουργούνται από τη θάλασσα και τα μεσαιωνικά τείχη, με όλες τις μείζονες εγκαταστάσεις προσανατολισμένες προς το μέρος τους. Οι πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν το τέλειο σκηνικό, όπου μέρα και νύχτα παίζει το φως.Όλα τα δωμάτια του σπιτιού έχουν οπτική επαφή με τη θάλασσα ή  και τους τοίχους, η οποία οδηγεί σε μια μοναδική και εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα.Το ισόγειο διαθέτει ένα ευρύχωρο χώρο σπα με εσωτερική πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο.Το συρόμενο δάπεδο μέχρι την οροφή δημιουργεί ένα χώρο  εντελώς ανοικτό με πρόσβαση στην κάτω βεράντα την εξωτερική κουζίνα και το χώρο ηλιοθεραπείας.Η πισίνα υπερχείλισης δίνει την εντύπωση της συγχώνευσης με τη θάλασσα. Ακόμη και η σάουνα έχει ένα παράθυρο με θέα στη θάλασσα για να κάνουν τους επισκέπτες πιο χαλαρούς κοιτάζοντας το γαλάζιο του νερού. Πίσω,το πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού στο ισόγειο περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια και μηχανοστάσιο.Οι σκάλες που συνδέουν τους δύο ορόφους  βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο παλιό πέτρινο τοίχο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διατήρηση των τειχών και να αποφευχθούν τυχόν διαρθρωτικές ενώσεις. Ως εκ τούτου, η εντύπωση είναι ότι η σκάλα αιωρείται κατά μήκος των τειχών.Ο πάνω όροφος ως επί το πλείστον, περιλαμβάνει καθημερινούς χώρους - καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία- ενσωματωμένους στο σύνολο.  Η κομψή δομή επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και τους πέτρινους τοίχους σε όλο το σαλόνι. Μπροστά από το καθιστικό υπάρχει μια μεγάλη βεράντα που συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό με συρόμενους γυάλινους τοίχους. Αίθριο ως υπαίθριο καθιστικό γίνεται αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού. Από τις τρεις πλευρές η βεράντα μπορεί να κλείσει με αυτοματοποιημένα συστήματαπου εκτός από την προστασία από τον ήλιο παρέχουν μια πρόσθετη αίσθηση της οικειότητας.Το master υπνοδωμάτιο βρίσκεται στον πρώτο όροφο και έχει ένα ανοιχτό μπάνιο με επιδαπέδια μπανιέρα, ξεχωριστό ντους και τουαλέτα. Ο όγκος του έχει εν μέρει μετατοπιστεί από το καθιστικό για να καταστεί δυνατή η ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει επίσης ένα τέταρτο υπνοδωμάτιο με θέα τις πολεμίστρες (merlatura)οι οποίες φωτίζονται το βράδυ, δημιουργούν ένα όμορφο τοπίο.Ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη του σπιτιού είναι μια βεράντα στον τελευταίο όροφο με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και τις στέγες της παλιάς πόλης της Νόβιγκραντ προσφέροντας τη δυνατότητα για στοχασμό και απόλαυση.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με φυσικά υλικά και χρώμα σε ουδέτερους τόνους  για να δημιουργήσει ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ οι γραμμέςστα έπιπλα είναι πολύ καθαρές και σύγχρονες. Ένα μεγάλο μέρος των επίπλων είναι custom made ​​και τα υπόλοιπα κομμάτια από γνωστές μάρκες, όπως Moooi, Poliform, Gervasoni, Vitra, Artemide ...

 

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου