Οικογενειακή κατοικία στο Γέρακα

2016-03-01 23:19


Το αρχιτεκτονικό γραφείο  εικοσιπέντε Αρχιτέκτονες σχεδίασε αυτήν την οικογενειακή κατοικία   που βρίσκεται στο Γέρακα,  μια πόλη στην Ανατολική Αττική, Ελλάδα.


 

"Το σπίτι βρίσκεται στο Γέρακα ένα προάστιο της πόλης της Αθήνας .Είναι περιτριγυρισμένο από άλλες ιδιωτικές κατοικίες με κήπους,στενά οικόπεδα και αδιαμόρφωτους δημόσιους χώρους,που στο μέλλον θα γίνουν πάρκα και χώροι πρασίνου. Λόγω του σχήματος του οικοπέδου, στενή πρόσοψη, μεγάλο βάθος  και με αποκλειστική θέα σε πάρκο στο μπροστινό μέρος, αποφασίσαμε τον όγκο των κατοικιών για την επίτευξη των δύο γειτονικών χώρων.

Βασική αρχή στην αρχιτεκτονική της κατοικίας η οποία δημιούργησε την τελική του μορφή ήταν η σύλληψη λειτουργική ανάπτυξη στο κέλυφος.Στο ισόγειο υπάρχει το σαλόνι, η κουζίνα και η τραπεζαρία, αλλά και μια κάβα και θέσεις στάθμευσης. Το τζάκι σε τόνους του γκρι κυριαρχεί στο καθιστικό, ενώ στον επάνω όροφο οι αντίστοιχα επιλεγμένες αποχρώσεις σε ταπετσαρίες και φωτιστικά προσφέρουν ηρεμία στην οικογένεια. Για να επωφεληθείτε από τη θέα στο πάρκο, οργανώσαμε το σαλόνι στο μπροστινό μέρος του ισογείου και την κουζίνα στο πίσω μέρος, με άμεση επικοινωνία με ιδιωτικό κήπο.

Ένα καμπύλο τοίχος στο αριστερό άκρο της περιοχής οδηγεί τον επισκέπτη σταδιακά προς την είσοδο της κατοικίας. Στο κέντρο του σπιτιού υπάρχει μια εσωτερική αυλή, η οποία περνά μέσα από όλα τα επίπεδα  και διαχέει το φυσικό φως στην κατοικία. Με τη δημιουργία αυτού του εσωτερικού αίθριου παρέχουμε, φυσικό φως και ψύξη στο σπίτι και επίσης δημιουργούμε ένα όμορφο εσωτερικό κήπο στην κατοικία.

Ο 1ος όροφος αναπτύχθηκε ως ένας όγκος σε όλο το πλάτος του τόπου, αξιοποιώντας τη θέα προς το πάρκο από όλα τα υπνοδωμάτια. Επιπλέον, όπως cantilever στεγάζει την είσοδο της κατοικίας. Αυτό το επίπεδο φιλοξενεί ένα ιδιωτικό οικογενειακό δωμάτιο  και  τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. "