Παιχνίδι όγκων σε κατοικία στην Καλιφόρνια

2015-05-11 17:45

 

Η ιδιαίτερη αυτή κατοικία βρίσκεται στο Montecito, στην California, και είναι έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο των Shubin+ Donaldson.

 

 

4

Είναι ιδιαίτερη για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μοναδική τοποθεσία, σε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων, με βελανιδιές και ευκαλύπτους, το οποίο περιστοιχίζεται από ρυάκια και προσφέρει την υπέροχη θέα του ωκεανού σε απόσταση.

Ο δεύτερος λόγος είναι η μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου, που απαρτίζεται από 3 όγκους, σε σφηνοειδές σχήμα. Οι δύο όγκοι τέμνονται ενώ ο τρίτος διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους.

7

 

Συγκεκριμένα, στο Βορρά έχει δημιουργηθεί ο χώρος για το garage των αυτοκινήτων και για βοηθητικές λειτουργίες.

Νοτιοδυτικά βρίσκεται το χώρος όπου τοποθετήθηκαν το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ο οποίος τέμνεται από τον όγκο στον οποίο βρίσκεται το garage.

Σε απόσταση τοποθετήθηκε ο ιδιωτικός χώρος με τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά, που ενώνεται λειτουργικά με τον κύριο χώρο του καθιστικού μέσω ενός γυάλινου διαδρόμου.

9

5

Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου, πάχους 30 cm, έχουν κατασκευαστεί από ειδικό σκυρόδεμα με μονωτικές ιδιότητες (στο οποίο δεν εφαρμόζεται δόνηση).

Η οροφή είναι μεταλλική, με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να παρέχει την απαραίτητη πυρασφάλεια σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος.

 

6

Στο εσωτερικό, τα δάπεδα είναι και αυτά από σκυρόδεμα.

Η βιομηχανική αισθητική που δημιουργεί το εμφανές μπετόν, γλυκαίνει από το ξύλο (φυσικό μαόνι και ευκάλυπτος) που χρησιμοποιήθηκε για τις πόρτες και το πλαίσιο των κουφωμάτων, την επένδυση των οροφών καθώς και άλλων τελειωμάτων στο εσωτερικό του σπιτιού.

2

3

12Το κτίριο αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα.

Το πρώτο έχει συνολική επιφάνεια 440 m2, και περιλαμβάνει τους κύριους χώρους όπως το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα, το δεύτερο «οικογενειακό» καθιστικό, το master υπνοδωμάτιο, το γραφείο και ένα εργαστήριο.

Το δεύτερο επίπεδο βρίσκεται κάτω από το πρώτο, έχει συνολική επιφάνεια 260 m2 και περιλαμβάνει τους χώρους φιλοξενίας, ένα studio για γυμναστική και το μηχανοστάσιο.

8

10

8

 

 

11

Photos courtesy of Ciro Coelho& Shubin+ Donaldson

 

                                             DesignTherapy