Σπίτι από σκυρόδεμα ΙΙ, Pozuelo de Alarcón ,Ισπανία

2015-05-22 16:11
 

Σπίτι από σκυρόδεμα ΙΙ από την A-Cero:

«Το αρχιτεκτονικό Studio A-Cero παρουσιάζει ένα από τα τελευταία έργα του: μια μεγάλη μονοκατοικία που κατασκευάστηκε στα περίχωρα της Μαδρίτης, σε οικόπεδο 5000 μ2. Είναι ένα ενιαίο κτίριο και διαθέτει 1.600 m2 χτισμένη επιφάνεια.

Η πρώτη αίσθηση που δημιουργεί αυτό το σπίτι στους ανθρώπους που το επισκέπτονται, είναι ότι το κτίριο φαίνεται να είναι κρυμμένο ανάμεσα σε τσιμεντένιους τοίχους και  ράμπες πρασίνου που εκτείνονται μέχρι την οροφή. Οι τοίχοι  βαμμένοι σε σκούρο γκρι περιέχουν ανάμεσά τους, περιοχές βλάστησης που φαίνεται να ανεβαίνουν προς τον ουρανό. Οι προσόψεις  δίνουν την αίσθηση μιας θεαματικής οργανικής αρχιτεκτονικής και έτσι ακόμα και το σκληρό σκυρόδεμα εμφανίζει πλέον το δικό του πρόσωπο.Το πίσω τμήμα του σπιτιού είναι εντελώς ανοιχτό προς τον κήπο, και περιλαμβάνει το σαλόνι,την τραπεζαρία,την βιβλιοθήκη,το χώρο μελέτης και τα υπνοδωμάτια. Σε αυτή την πρόσοψη των μεγάλων παραθύρων κυριαρχούν οι όγκοι και οι προεξοχές από σκυρόδεμα ,(απαραίτητα στοιχεία για την ενίσχυση του κτιρίου). Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν τις διάφορες βεράντες,όπως επίσης και το μεγάλο παράθυρο του κύριου σαλονιού  που ανοίγει τελείως ώστε να ενοποιείται απόλυτα με τον εξωτερικό χώρο.

Η οικολογική πτυχή είναι έντονη σε αυτό τo project του A-cero's : η πρόσοψη και η στέγη που καλύπτονται με χαμηλή βλάστηση έχουν τους κύριους οικολογικούς ρόλους . Επιπλέον, στη στέγη έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα από πλατιές επιφάνειες με ηλιακούς συλλέκτες οι οποίοι  επιτρέπουν την ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού. Το οικόπεδο περιλαμβάνει επίσης ένα κομψό κήπο, μια μικρή λίμνη και ένα κομμάτι padel.

                                                                     Φωτογραφίες: Luis H. Σεγκόβια

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com/homedsgn