Βίλα Μέλανα στο Πέρα Μέλανα ,Αρκαδία

2015-09-02 23:34

        Η Βίλα Μέλανα  βρίσκεται στο Πέρα Μέλανα της Αρκαδίας,και σχεδιάστηκε από τους Βάλια Φούφα & Παναγιώτη Παπασωτηρίου.

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (1)


 

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (2)


Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (3)
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (4)

 

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (5)
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (6)


 

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (7)

 

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (8)


Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (9)

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (10)
 


Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (11)


 


Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (12)Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (13)

 

                                                                

                                     Βίλα Μέλανα από Βάλια Φούφα & Παναγιώτης Παπασωτηρίου:

"Το έργο ανατέθηκε σε μας από μια οικογένεια που άφηνε την Αθήνα και ήθελαν  μια νέα εξοχική κατοικία στο αρκαδικό τοπίο. Ο σχεδιασμός  ξεκίνησε στα μέσα του 2012 και οι εργασίες  ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2014.

Το πρόγραμμα

Όλα ξεκίνησαν σαν ένα απλό στιγμιότυπο? Σε μια πολύ απότομη τοποθεσία με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, ένα θέρετρο διακοπών προστατεύει τους κατοίκους της από τη θερμότητα του ήλιου και των ισχυρών ανέμων, ενώ καταπραΰνει τις αισθήσεις κάτω από το φως του φεγγαριού.Έχουμε τοποθετήσει το κτίριο στο μόνο φυσικά διαμορφωμένο πλάτωμα του χώρου, προκειμένου να αποφεύγονται οι περιτές εργασίες αντιστήριξης που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το ανάγλυφο.

Απλά στοιχεία σε ένα δύσκολο πολύ ασταθές και απότομο έδαφος. Η ατελείωτη  θέα στη θάλασσα και το τεράστιο μέγεθος της,καθώς στον ανοιχτό ορίζοντα είναι συντριπτική και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται  μεγάλη προσπάθεια  για να πλαισιώσει τις απόψεις.Η δομή ορίζεται από 3 όγκους που τοποθετούνται κατά μήκος των γραμμών περιγράμματος. Το τελικό προϊόν είναι ένα αποτέλεσμα της διαίρεσης ενός ορθογώνιου όγκου σε 3 μέρη.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κεντρικού όγκου (όπου φιλοξενούνται οι καθημερινές δραστηριότητες ) είναι η επένδυση με την τοπική αρκαδική πέτρα,  ξερολιθιά κατασκευής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σκελετός από μπετόν και πλήρωση από τούβλα , δίριχτη στέγη με πλάκες οροφής και το τζάκι στο στενό άκρο που πλαισιώνει τη θέα. Ο σχεδιασμός έχει αναφορές στην τοπική αρχιτεκτονική (όπου η τσακωνική "Μακρινάρια» πληρούται) ενσωματώνει τις αλλαγές στη μορφή και το μέγεθος των ανοιγμάτων, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα σχετικά με την βιοκλιματική παραγωγή και προβολή.

Δύο λευκά τετράγωνα πίσω από κάθε πλευρά του κύριου όγκου (όπου βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και wc) ενεργούν ως αναφορά στο μινιμαλισμό και την ειλικρίνεια της απόπειρας μας αρχιτεκτονικής γλώσσας μακριά από  βαριά διακοσμητικά στοιχεία και υπερτιμήσεις. Στο σημείο τομής των τριών όγκων, δύο εμφανούς σκυροδέματος δοκάρια δρουν ως «σύνδεσμοι» υπογραμμίζοντας διακριτικά τη συμβολή των 3 ​​μπλοκ.

Τέλος, το λευκό αντανακλά τον ήλιο, η πέτρινη επένδυση προσφέρει θερμική μάζα στο κτίριο και το συνδέει με το περιβάλλον ,και ταυτόχρονα  προστατεύει τους κατοίκους από τις καιρικές συνθήκες. Μία διαμόρφωση που γεννήθηκε από την εκτίμηση για το απότομο ανάγλυφο και τα ντόπια παραδοσιακά υλικά  αποκαλύπτοντας την απέραντη θέα προς τον ορίζοντα ".

Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (14)
Υπόγειο
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (15)
Πρώτο Επίπεδο
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (16)
Οροφή
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (17)
Ανύψωση
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (18)
Ανύψωση
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (19)
Ανύψωση
Βίλα Μέλανα από Φούφα & Παπασωτηρίου (20)

                                                                      Ανύψωση

                                                                                                Φωτογραφίες: Εριέτα Attali & Πυγμαλίων Καρατζάς

 

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com/home dsgn