Ξερολιθιά / Σίνα Αρχιτέκτονες

2015-05-18 15:20
 
 

Ο κύριος στόχος μας για αυτό το έργο ήταν να διερευνηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις και να πειραματιστούμε με εναλλακτικές μορφές  του αρχέτυπου μοντέλου της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής αλλά με σεβασμό σε όλα τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα της. Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κτιρίου που να συνυπάρχει αρμονικά με το φυσικό του περιβάλλον.Το έδαφος της περιοχής διακρίνεται  από την απότομη κλίση , τους άγριους ​​αγκαθωτούς θάμνους που φύονται διάσπαρτα και καλύπτουν την επιφάνεια του καθώς και τα όμορφα πετρώματα.        Οι τοίχοι αντιστήριξης από μικρή πέτρα που φέρουν τοπικά  την ονομασία "ξερολιθιές" ύψους περίπου ένος μέτρου, σχηματίζουν επίπεδες λωρίδες γης κατά μήκος της επιφάνειας του πρανούς.  Το σημείο αφετηρίας για την μελέτη μας υπήρξαν αυτοί οι τοίχοι που αρχικά δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες  καλλιέργειας της γης. Οι προσόψεις (εμπρός και πίσω) του σπιτιού που σχηματίζονται από «ξερολιθιές» που δεν είναι απολύτως παράλληλες μεταξύ τους,    από το ένα άκρο του οικοπέδου στο άλλο με μια απαλή κορδέλα σαν χειρονομία χορού .Ένα άλλο δύσκολο χαρακτηριστικό του κλασικού κυκλαδίτικου σπίτι είναι  επίπεδη στέγη, ειδικά όταν φαίνεται από πίσω και πάνω. Έτσι, η επόμενη απόφαση ήταν να ενσωμάτωθεί η οροφή στις γύρω φυσικές επιφάνειες καλυπτόμενη με χώμα, χαλίκι, πέτρα και άγρια ​​βλάστηση,με μια κλίση (δεν είναι επίπεδη)τέτοια για να φαίνεται ακόμα πιο φυσική.Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Κυκλαδίτικου σπιτιού είναι η ξύλινη πέργκολα που αποτελείται από περιμετρικές παχιές δοκούς και υποστυλώματα με ένα ανώτερο στρώμα καλαμιού.    Το ίδιο χαρακτηριστικό εμφανίζεται στην οροφή των δωματίων που φαίνεται από το εσωτερικό. Τώρα, αντί της  πέργκολα στο μπροστινό μέρος του σπιτιού αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί κατά μήκος της γραμμικής ακολουθίας των χώρων. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ του κυρίως σπιτιού και του ξενώνα. Έχουμε φανταστεί τα ξύλινα δοκάρια, όπως σπόνδυλοι σε ένα μακρύ νωτιαίο μυελό που ακολουθούν (πάντα κάθετα στο σχέδιο) την κίνηση του σπιτιού, μερικές φορές  προεξέχοντας από τον πέτρινο τοίχο δημιουργούν μια κυρτή άκρη χωριστή από την άκρη της καμπύλης του σπιτιού που χορεύει δίπλα σε κάθε μια και το ένα μέσα στο άλλο. Ο χώρος στάθμευσης (ένα άλλο παράξενο χαρακτηριστικό) καλύπτεται (και ως εκ τούτου κρύβεται) με μία ακριβώς ίδια πέργκολα.
Συνολικά σχεδιάζεται  ένα σπίτι που απολαμβάνει την μαγευτική θέα προς τη θάλασσα, ενώ είναι όσο το δυνατόν δυσδιάκριτο , σχεδόν αόρατο.

Απεικονίσεις: Κώστας Χρονάς, Γεωργίου Σίνα
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                                           Ξερολιθιά / Σίνα Αρχιτέκτονες
                                                                                                                                                                Πηγή: Γεώργιος Σίνας

Φωτεινή Παπακωστοπούλου

zontanevotospitimou.com/archisearch.gr